Retiisisoppa%201%20-normal.jpg

Arvaa, ellet tiedä!

Nami-hiiri teki itselleen keittoa lounaaksi. Se ei ollut liemikeitto, vaan soseutettu ja paksuhko. Hiiri kutsuu sopaksi.

Pääaineosaa haetaan ja siihen riittää yksi ainoa sana ! Luonnollisesti mukana on maustetta, sipulia ja muuta 'rekvisiittaa' hiirimäisesti reseptin lehtikuvaa seuraten! 

Huomenna hiiren aikaan, n. klo 18  laitan toisen kuvan ja lehdestä löydetyn reseptin esille.

Pieni palkinto on luvassa, joko oikean vastauksen tietäneelle/arvanneelle tai arvonnan perusteella ! 

! Muista laittaa s.postiosoitteesi !


Retiisi on yksi kaikkein vanhimmista viljelykasveista. Se on kotoisin Kiinasta, jossa sitä on viljelty jo monien tuhansien vuosien ajan. Eurooppaan se on tuotu 1500-luvulla.
Retiisin eri lajikkeiden mukulan koko, muoto ja väri vaihtelevat. Ne voivat olla pyöreitä tai pitkänomaisia ja väriltään punaisia, punavalkeita, valkeita tai mustia. Pitkiä valkeita retiisejä kutsutaan jääpuikkoretiiseiksi. Retiisi muistuttaa maultaan retikkaa. Retiisi sisältämä sinappiöljy tekee sen mausta kirpeän. - Nykyään Luonto säästelee tuota öljyä, koska kirpeys on vähentynyt vai onko siihen kenties vain tottunut!
Retiisiä voi syödä sellaisenaan tai käyttää ruokien koristeluun, salaateissa, voileivällä tai juustotarjottimella, sekä pataruuissa ja keitoissa.

Kaikille kiitokset mielenkiinnosta ! Pieni nami-hiiren utelu toimi hyvin - lautasella oli retiisistä valmistettu keitto - tällä kertaa joukosta löytyi oikea vastauskin.

ONNEKSI OLKOON 'Satunnainen vierailija'!

Laitapa nami-hiirelle sähköpostilla postitusta varten tietoa - se ei näkynyt viestissäsi jostain syystä.

Retiisisoppa%202%20-normal.jpg

Retiisistä maukas keitto, 4 annosta

3 nippua pyöreitä retiisejä
80 g sipulia pilkottuna
80 g kylmää voita kuutioina
1 rkl vaahterasiirappia
6-7 dl vihanneslientä ( varaa 1 dl ylimääräisesti säätelemään paksuutta !)
ripaus tai pari merisuolaa
80-100 g smetanaa

  • Puhdista retiisit - laita syrjään 4-5 retiisiä koristeluun - pilko loput silpuksi.
  • Kuori ja pilko sipuli ja laita ne ensin soppakattilaan kuulottumaan 40 g voin kanssa, lisää joukkoon retiisisilppu, anna kuulottua ja lisää sitten siirappi. 
  • Lisää joukkoon kasvisliemi ja anna kiehahtaa lempeästi 15 min. Siirrä kattila syrjään odottelemaan.

Kaneli -croûtons:

2 viipaletta (eilistä) paahtoleipää 
20 g voita
hieman suolaa
1/4 tl jauhettua kanelia

  • Kuutioi leipäviipaleet, sulata voi paistinpannulla, lisää leipäkuutiot - ruskista kellanruskeiksi. Lisää joukkoon kevyesti suolaa ja sirottele kaneli. Anna jäähtyä.
  • Leikkaa valmiiksi sivuun laitetut retiisit ohuiksi puolisiivuiksi tai tikuiksi.
  • Soseuta keitto ja tarkista maku - lisää varovasti suolaa ja/tai vaahterasiirappia tarvittaessa !
  • Ennen tarjoilua lämmitä sosekeitto lopun voin (40 g) kanssa samalla vispaten kuohkeaksi.
  • Annostele keitto (lämmitetyille) lautasille, ripottele croûtoneja, sekä laikattua retiisiä pintaan ja  lopuksi pikkulusikalla lennokkaasti nokre smetanaa ! 

Nami-hiiren sopassa väri hieman koroistui, kun sipuli oli punasipulia. Smetana naureskeli marketin hyllyllä, mutta hyvää oli ilmankin ! 
Itse tehty persilja-öljy puuttui myös…se sopisi viimeistelyyn erinomaisesti….resepti ilmestyy joku toinen kerta jonkun salaatin yhteydessä, niin tulee alkuperämitoitus oikein Ü ! 

                                                                                           nami-hiiri