Pyöreät pinkit punajuurisämpylät illalla lampunvalossa!
JUUSTOSÄMPYLÄT MUFFINIVUOISSA, 12 kpl/ Valio
2 dl maitoa
1/2 pak. (à 50 g) hiivaa
1rkl hunajaa tai sokeria
1/2 tl suolaa
n. 5 1/2 dl vehnäjauhoja/grahamjauhoja
1/4 dl juoksevaa Oivariiniä tai vastaavaa
1 pss (150 g) Emmentaal raastetta - hiiri silppusi Mozzarella tangon, joka on sopivan kuivaa koostumukseltaan
1 dl kivettömiä oliiveja karkeana rouheena - hiiri jätti ne pois,
- 1 tl punajuurijauhetta taikinaan, seuraavan kerra 1,5 tl !
- 1 rkl siemensekoitusta pintaan
Esilämmitetty uuni 225°C
Tee näin:
- Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri, suola, punajuuripulveri ja osa jauhoista. Lisää joukkoon loput jauhot, huoneenlämpöiset Oivariini sekä juustoraaste ( ja rouhitut oliivit mikäli käytät ).
- Anna taikinan kohota hyvin.
- Vaivaa taikina hyvin jauhotetulla leivinalustalla ja leivo tangoksi. Leikkaa tanko 12 palaan. Laita palat pellille paperisiin vuokiin tai voideltuihin muffinipellin koloihin.
- Ripottele siemeniä pintaan.
- Anna kohota leivinliinan alla.
- Paista sämpylöitä noin 12 minuuttia.
- Tarjoile lämpiminä esim. juuressosekeiton tai salaatin kanssa.
Joku varmasti miettii, josko nami-hiiri on kipeä, kun kupissa näyttää olevan teetä !? Pientä vilustumista vain ja tee lämmittää paremmin kuin kahvi. Kyllä se siit!
Varmaan tulee jotain muutakin vielä syyskuun mieluisista resepteitä tehtyä.....
PERUNARIESKAT
5 dl perunamuusia (tai 5 dl vettä + 1 1/2 dl perunasosejauhetta)
1 tl suolaa
1 kananmuna
1 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl sämpyläjauhoja ( tai hiivaleipäjauhoja )
- Esilämmitä uuni 250 -asteeseen.
- Lisää perunamuusin joukkoon suola ja kananmuna. - Jos käytät perunamuusijauhetta ja vettä, anna soseen hieman jäähtyä ennen suolan ja kananmunan lisäämistä.
- Sekoita muusiin kaurahiutaleet ja jauhot.
- Jaa taikinasta leivinpaperoidulle pellille 10 suurempaa tai 18 pientä taikinakasaa.
- Muotoile taikinatkasoista jauhotetuin soemin ohuita leipäsiä.
- pistele pinnat harukalla ja paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes pinta on hieman ruskistunut.
- Nauti heti voinokareella!
Kiitos taas tämän kierroksen salaiseni ! Maistui eriomaisilta höyryävän teen kanssa!
Vanilja Panna Cotta toreilla mustikoilla ja hillolla. Pieni tunnustus, nami-hiiri ei ole hurjan ihastunut sekahilloihin. Keittää ja purkittaa yleensä yhtä makua kerralla. Mustikka pääsi jälkiruoan makumannekiiniksi, koska ne ovat poimittu metsästä...syyskuun teema.
SLY parini lähetti makoisaksi todetun, David Lebovitzin reseptin.
David Lebovitzin "Vanilla panna cotta with mixed berry compote", 8:lle
Tarjottavan voi hyvin tehdä myös isompaan tarjoiluastiaan annosten sijaan:
4 cups (1l) heavy cream (or half-and-half)
1/2 cup (100g) sugar
2 teaspoons of vanilla extract, or 1 vanilla bean, split lengthwise
Powdered gelatin (about 4 1/2 teaspoons)
6 tablespoons (90ml) cold water
n-h: ihana, ajattelevainen sly parini oli pienentänyt nami-hiirtä varten reseptin valmiiksi, mutta kirjoitin sen kuitenkin 8:lle.
- Hiiri kokeili ensi kertaa reseptissä sly parin lähettämää liivatejauhetta. Liivatejauhe toimii loistavasti. Anna liivatejauheen turvota 5 minuuttia kylmässä vedessä sekoittamatta.
- Kaada kerma kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kermaan. Keitä kermaa, sokeria ja vaniljatangon sisusta noin 15 minuutin ajan. Ota kattila liedeltä, poista vaniljatangot ja lisää liivate joukkoon. Sekoita hyvin.
- Huuhdo pienet tarjoiluun käytettävät lasit tai annosvuoat kylmällä vedellä ja jaa kerma vuokiin.
- Anna jälkiruokien hyytyä jääkaapissa tai viileässä vähintään 3 tuntia.
- Mikäli käytät vuokia, kasta hetkeksi kuumaan veteen, irrota reunat ja kumoa panna cotat lautasille.
- Tarjoa panna cotat hyvän marjakastikkeen, marjojen tai suklaarouheen kanssa. Lisäkoristele tilanten tai mielesi mukaan.
- - Keitettäväksi kermaksi sopivat kuohukerma, ruokakermat ja vähälaktoosiseen ja kevyempään jälkiruokaan kevytkerma.
Ranskalaisia Marenkiruusuja suklaisella kahviganachella. Ihana salainen leivontaparini laittoi "French Merinques with Strawberry Ganache Filling" reseptin. Hän pahoitteli paketin viestissään, ettei laittanut mansikkahilloa mukaan. Siitä ajatuksesta nami-hiirikin piti! Kevyet paketit ovat mieluisampia hiirelle.
Lupaa kysymättä hiiri vaihtoi reseptin mansikkatäytteen kuitenkin kahviseen suklaaseen. Hiirenkolon mansikkahillo on niin nami-namia, että se menee lusikalla suoraan suuhun…..hieman löysähköä täytteeksi.
Ruusumarenkeja, 36 kpl hieman koosta riippuen
Marenki:
4 valkuaista
2 dl extra hienoa sokeria
2 tl perunajauhoja
1 tl vanillaa
1tl sitruunamehua
1. Esikuumenna uuni 100-asteiseksi. Varaa kaksi uunipeltiä ja laita niille leivinpaperit valmiiksi (2 x 18 kpl)
2. Erottele yksi kananmuna kerrallaan valkuaiset ja keltuaiset erillisiin laseihin. Kaada valkuaiset sitä mukaa kulhoon. Saattaa nimittäin harmittaa, jos neljännen munan kohdalla pikkuisen keltuaista sekoittuu joukkoon. Joudut aloittamaan homman alusta.
3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.
4. Lisää vaahtoon noin ruokalusikallinen kerrallaan sokeria koko ajan vatkaten. Kun sokerista on puolet jäljellä, sekoita sokerin joukkoon perunajauho ja lisää seosta ruokalusikallinen kerrallaan valkuaisvaahdon joukkoon. Vatkaa seosta kunnes se on kiiltävää ja kovaa. Valmiin marenkivaahdon tunnistaa mm. siitä, että jos nostat vatkaimen kohti kattoa, vaahdon huippu on jämäkkä ja osoittaa ylöspäin tai jos kumoat kulhon marenki pysyy kulhossa.
5. Sekoita vaahdon joukkoon sitruunamehu.
6. Pursota marenkinappeja/ruusuja pellilla olevan leivinpaperin päälle. reiluin välimatkoin.
7. Kuivata marenkia noin kaksi tuntia 100-asteessa, laske sen jälkeen uunin lämpötila 60-70-asteeseen ja kuivata pieniä marenkia vielä tunti. Anna marengien jäähtyä ja kuivua rauhassa, ennenkuin laitat täytettä kahden ruusun/napin väliin ja nostat nitä tarjoilulautaselle.
Täyte:
3 rkl kunnon kermaa
3 rkl paseerattua mansikkahilloa
100 g tummaa suklaata paloiteltuna
BLACKBERRY CAKE
tai puolitetulla annoksella pieni kakku tai muffinsseja
225 g (1 cup) pehmeää huoneenlämp. voita
350 g (1 3/4 cup) sokeria
4 munaa
2 tl vaniljauutetta
1 tl ruokasoodaa
420 g (kakku)jauhoja
2 tl kanelia
ripaus suolaa
90 g smetanaa
n. 250 g karhunvatukkahilloa
Kuorrutus I:
n. 100-120 g karhunvatukkahilloa
350 g tomusokeria.
Kuorrutus II:
tomusokeria, muutama tippa puristettua sitruunaa ja karhunvadelmasta hieman väriä
- Kuumenna uuni 150°C. Kakusta tulee iso. Jauhota vuoka tai kaksi joita käytät.
- Mittaa kulhoon jauhot, kaneli, suola ja ruokasoodaa ja sekoita.
- Vaahdota voi ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Vispaa munat joukkoon yksi kerrallaan hyvin vispaten. Sekoita joukkoon vaniljauute.
- Lisää 1/3 jauhoista voiseokseen vuorotellen smetanan kanssa hyvin vispaen.
- Kääntele joukkoon karhunvatukkahillo.
- Kaada seos vuokaan ja paista 150 asteessa noin 15 minuuttia ja lisää sitten lämpöä 175asteeseen ja paista 40-50 min tai kunnes testitikku tulee kakusta ulos puhtaana.
- Anna jäähtyä 10 minuuttia vuoassa, kumoa kakku ja jäähdytä ritilällä kokonaa.
- Kuumenna paseerattu kuorrutuksen hillo pienessä kattilassa kunnes 'sulanut' löysäksi, sammuta levy, siirrä kattila syrjään ja lisää tomusokeria joukkoon. Valuta seosta kakulle haluamallasi tavalla. Lisää muutama karhunvadelma koristeeksi. - Hiiri laittoi lisäksi alkuperäisen reseptin kakunkuorrutusta hieman reunoille valumaan.
KOKO -kupeilla ei muuta virkaa, kuin osoittaa suupalojen koko!
Kuukauden teemana on metsäretken antimet. Omenapuut eivät metsissä asusta, mutta hiirenkolon maassa niitä on matkalla metsään. Jokamiehen alueelta saa poimia luumuja, aprikooseja, omenoita mielin määrin. Tikkaita on laitettu sinne tänne puita vasten, jotta hiirenkokoisetkin yltää poimimaan. Jääkaapissa on avattu puolukkasoserasia....niin teeman mukaan mennään.
Omenaruusut minikoossa ovat jo hetken aikaa olleet nami-hiiren suuri heikkous. Niistä on hiiri tehnyt aiemminkin postauksen.
Resepti on edellisessä postauksessa !
nami-hiiri
Kommentit