Porkkana, Daucus carota, on maamme toiseksi yleisin keittiössä käytetty vihannes. Peruna on se ensimmäinen. Ja väriltään tavallisesti oranssi. Mutta alun perin viljeltiin porkkanaa, joka oli purppuran punainen, keltainen tai valkoinen. Kuumilla alueilla keltaista ja punaista porkkanaa viljellään edelleen. Viileillä alueilla oranssi porkkana on yleisin. Koska porkkanoita ei viljellä talvella ulkona, niin ihan hyvin Suomessakin voidaan viljellä violettia, keltaista ja valkoista porkkanaa. Nykyinen toriemme oranssi porkkana jalostettiin 1700-luvulla Hollannissa. Useimpien juureskasvien tavoin porkkana on kaksivuotinen kasvi.

Mikäli nami-hiiri muistaa oikein, niin ei ole koskaan syönyt Suomessa porkkanakakkua, vaikka se on aika yleinen leipomus eri leivontablogeissa ja suomenkielisissä keittokirjoissa. Nyt on asia toisin. Mutta jos se ulkomainen ensi kakku olisi jäänyt viimeiseksi, niin nami-hiiri ei olisi ikinä saanut tietää, miltä mehukas, yksinkertainen porkkanakakku maistuu parhaimmillaan - ja ilman rusinoita, omenaa, ananasta tai appelsiiniä. Koristeenakin vain tomusokerinen pinta, jolla lekottelee oranssiset hauskat pikku-porkkanat. Ne ostetaan täällä yleensä valmiina marketeista. Ehkä nami-hiiri kokeilisi taitojaan, jos niitä tarvitsisi paljon tai mikäli oranssia mantelimassaa tulisi vastaan kaupan hyllyillä, pieni pakkaus ! Toisinaan isompien kakkujen reunat on peitetty mantelilastuin, niiden alla on ohut aprikoteeraus. Kai se on sen niminen myös kakun reunoilla?

Kun porkkanat ovat mehukkaita, niin kakku ei tarvitse sveitsiläisten suosimia alkoholilisäyksiä, kirsikkaviinaa, rommia tai konjakkia. Maistuvan, terveellisen kakun saa aikaan myös normaalista kakkutaikinasta, jossa lisäyksenä on hieman keitettyä hienoa porkkanarouhetta, sekä sama määrä jauhettua hasselpähkinää. - Nami-hiiri teki terveellisiä herkkuja vain kuusi itselleen hyvin pienissä vuoissaan, mutta kaapissa  oli tietenkin viisi avaamatonta pakkausta suuria, L-kokoa olevia formuja. Eikö niitä kukaan haluaisi, voisin lähettää  ? 

Porkkanakakku - Tourte aux Carottes

4 valkuaista

4 keltuaista

150g sokeria

2 rkl (kirsch) -  käytän aprikoosimehua 3rkl

200g porkkanoita raasteena

200g hasselpähkinöitä hienonnettuna

100g jauhoja

1tl leivinjauhetta

hieman kanelia, hieman suolaa

1 (bio)sitruunan raastettu kuori

koristeluun:

aprikoteeraus ja mantelilastuja

tomusokeria ja marsipaaniporkkanoita

  • kuori ja raasta porkkanat
  • vaahdota keltuaiset, sokeri ja mehu tai alkoholi
  • laita uuni 180°C, voitele/jauhota  26 cm vuoka valmiiksi
  • sekoita porkkana raaste, jauhot, leivinjauhe, hasselpähkinäjauhe, kaneli, suola ja raastettu sitruuna
  • vaahdota valkuaiset ja lisää varovasti seokseen
  • paista 180°C toiseksi alimmalla tasolla noin 50 min.
  • poista kakkuformusta, koristele
  • ja jos maltat, niin nauti vasta seuraavana päivänä ! 

....... keltainen, punainen ja oranssi porkkana matkalla salaattiin !


Kirjoissa ja artikkeleissa törmää usein myös 'porkkanaan', joka on varustettu kaupallisella tai opettavaisella ’vitamiinillä’, leikkisästi sanottuna. Kun on puhe kepistä ja porkkanasta ja niiden käytöstä, niin  sananlaskuista ollaan tasan kahta mieltä. Osa kannattaa, Sir Winston Churchilliä, joka vuonna 1943 käytti sanontaa näin: ”Jatkamme operaatiota Italian ’aasin’ kanssa, sekä etu- että takapäässä, niin porkkanan kuin kepinkin avulla.”  Osa kuulijoista tai lukijoista näkee kepin vain telineenä, jossa porkkana roikkuu ja houkuttaa aasin etenemään. Keppi siis takaa sen, että aasi ei koskaan saa porkkanaa; sehän on siis aivan katteeton lupaus.

nami-hiiri

EDIT klo 18.00 Swiss time:

Nami-hiiren suuret Vestli Hausen  L-muffinssiformut siirtyvät   'Marileen' ja 'Tanjan' keittiöön!