...onko ihanampaa aamua kuin tää" Näin lauleskeli, Johnny Liebkind, kappaleessa "Ihana aamu" vuonna 1970. Laulun alkuperä on unkarilainen ja Fredi suomensi ja sovitti sen Johnnya varten. Mutta miltein jokaisella kielellä löytyy myös sanonta: "Aamu hetki kullan kallis." Se  on uusi seikkailu uuteen päivään. Sitä ei kannata aloittaa 'väärällä' jalalla sängystä nousemalla, koska päivä on jo silloin auttamattomasti pilalla.

Nami-hiiri yrittää aloittaa päivänsä myös terveellisesti, eihän milloinkaan tiedä miten makea loppupäivästä kehkeytyy. Kukaan ei elä pelkällä suklaalla, kermaruusuilla ja kahvista puhumattakaan, en edes minä, vaikka se usein, ehkä siltä kuulostaakin. Aamukahvia pienen tai puolikkaan banaanin kanssa nautin jo itse aamunkin vielä miettiessä noustako auringolla vai ilman. Pienten puuhastelujen jälkeen, riippuen hieman viikonpäivästä,  on sitten hyvä keskittyä aamupalaan. Sunnuntaisin pienen pieni annos puuroa kuuluu aika usein aamiaiseen. Toki viikollakin, joskin kiireisinä päivinä nopeasti 'valmistuva' murolautanen käy korvikkeeksi. Hedelmät, vihannekset ja mehut vaihtelevat jääkaapin sisällön mukaan. Ja samoin pienet sämpylät, jotka usein ovat lähileipomon kuumia tuotteita kokojyvästä, porkkanasta tai pinaatista pyöräytettynä. Viime mainittu on ehdoton suosikkini. Sämpylöitä suosin siksi, että ne saa kulutettua päivässä, kun taas jättikokoiset leivät pyörivät viikonkin leipälaatikossa. Pakasteesta löytyy hätävaraleipää viipaloituna ihan riittämiin. Tuoretta, lämmintä leipää ei voita kovin moni asia.

   

   

Tänään tuoremehu on sekoitus: appelsiinia, porkkanaa, banaania.

Sämpylä kokojyvästä, samoin pieni voisarvi.

Suklaakiekolla pyöritettyjä ruusukkeita, vahvan makuisesta Tête de Moine juustosta , rypäleitä.

Raikasta,  aprikoosimarmelaadia, joka on sokeriton ja lisäaineeton. Se maistuu voisarven kanssa.  

Marmelaadi on itävaltalaisen Stauds'in valmistamaa sveitsiläiselle tavarataloketjulle, samaan tapaan, kuin moni kotimainen ja ulkomainen yritys valmistaa tuotteita Stockmann Gourmet - sarjaan.

Keltaiseksi värjätty ja keitetty kananmuna.  

Niitä saa maailman kaikissa väreissä kausittain kovaksi keitettyinä suoraan kaupan hyllyiltä. Osaan kyllä keittää ja paistaakin kananmunia, mutta joskus on hauska kokeilla kaupan turhaltakin tuntuvia ihmeellisyyksiä. Testailun tuloksena tiedän, että säilyvät jääkaapissa viikkoja sisuksen mustumatta tai maun kärsimättä. Pakkauksissa on tietenkin asianmukaiset ilmoitukset säilyvyydestä.  Munat ovat useimmiten yksivärisiä tai marmoroituja tahraamattomilla elintarvikeväreillä. Kilohinnoissa ei ole juurikaan eroa raa'an ja keitetyn välillä. Tällaista harrastetaan muuten myös Saksassa.

Juustoruusuke

Puolikova pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettu Tête de Moine -juuston historia ulottuu yli 800 vuoden taakse Ballelayn luostariin (nykyisessä Juran kantoonissa, Sveitsissä). Nimi ”munkinpää” viittaa yhtäältä luostariin juuston syntysijana, toisaalta juuston ulkonäköön: juustot ovat muodoltaan lieriömäisiä, halkaisijaltaan 10–15 senttimetriä ja painoltaan keskimäärin hieman alle kilon ja kun niiden ”kansi” leikataan juustoa avattaessa, Tête de Moine muistuttaa munkin tonsuuria. Toisen version mukaan juuston nimitys olisi peräisin luetteloista, joissa määritettiin luostarin kellarissa säilytettävän juuston määrä ”yhtä munkinpäätä kohti”. Erikoisuus tämän juuston nauttimiselle on se, että sitä ei leikata, vaan höylätään ruusukkeiksi. Ennen höylää, sitä 'vuoltiin' pystysuoralla veitsellä.

Näillä eväillä on hyvä jatkaa alkanutta päivää ja testailla sitten rauhassa pitkin päivää, ei niin terveellisiä makeuksia! Ja aamuaterian päätteeksi pyyhkiä vielä suukin ihanilla, iloiseksi yllätykseksi saaduilla pehmeillä serveteillä, kuten edellisestä kirjoituksestani voi lukea. 

'Kaikkea hyvää' -servetit saivat mukavaa palautetta blogilaisilta. Minä puolestani aion niitä käyttää ahkerasti, kiitokseksi. Niiden arvoa nostaa vielä se, ettei lähettäjä itse ollut niitä raaskinut käyttää, mutta oli valmis niistä luopumaan, ilahduttaakseen minua !

                              "Morning has broken..."   säv. Cat Stevens                                  

nami-hiiri