On 6. päivä tammikuuta. On Loppiainen, joka sana tulee latinan sanasta Epiphany. Nimi saattaa hieman vaihdella, joista yleisimpiä ovat 'Kolmen kuninkaan päivä', 'Twelfth Night', 'Tree Kings'...mutta se on se päivä, jolloin Kuninkaat Caspar, Meichior ja Balthasar toivat kultaa, mirhaa  ja suitsukkeita  vastasyntyneelle Jeesus-lapselle. - Kulta oli kultaa, mutta mirha oli öljystä, viinistä ja hyväntuoksuisista yrteistä keitetty paksu neste. Ortodoksisissa kirkoissa sitä käytetään mirhavoiteluun sakramenteissa. Patriarkka ja hänen apulaisensa piispat eivät kokkaile joka viikko, joten mirhaa valmistetaankin koko vuoden tarve kerralla suureen lasipulloon. Mainittakoon vielä, että valmistus on moni vaiheinen rituaali, joka kestää 5-7 päivää ja  tarvittavat astiat ovat perinteisesti aina hopeaa.

Tänään siis syödään 'Kolmen kuninkaan pullaa' ja perheen tai vierasjoukon onnekkain saa olla päivän kuninkaana. Se mahdollisuus toteutuu, sillä jostain pikku-pullasta ilmestyy aina yllätys, hieman samaan tapaan, kuin joulupuurosta manteli. Pullaleipomuksen yllätys on  pienen pieni paiston kestävä 'muovinen' kuningas. Saaja saa laittaa kultaisesta kartongista tehdyn kruunun päähänsä, toisten ollessa alamaisia ja kuningas-leikki voi alkaa.

Hieman erilaisia ovat nämä leipomukset ulkoisesti eri maissa. Sveitsissä pulla on leivottu tavallisesta taikinasta ja pyöräytetty pieniksi pulliksi, joista keskelle tuleva on usein muita hieman suurempi. Yllätys on piilotettu pieniin pulliin, joita koristaa joko mantelilastut, rusinat, raesokeri tai suklaapalat. Espanjassa leipomus on perinteisesti värikäs pullakranssi ja Ranskassa mantelinen kakku. Mutta olipa leipomus koristeltu tai ei, kranssi, pitko tai mantelikakku, niin yllätyksen ne sisältävät ja kruunu odottaa ruokapöydässä paistoksen vieressä. Kruunu on yleensä itse tehty. Sellainen annetaan aina pyytämättä  leipomoiden leipomusten mukaan.

    

Tämä kuuma ja tuoksuva pulla on vielä syömättä !

nami-hiiri

P.S. Toisen lohkaistun pikkupullan jälkeen, olen 'kuningatar' omassa keittiössäni ! Mahtava tunne !