Tietoisesti ei nami-hiiri vaihtanut bloginsa banneria. En olisi osannut. Moni bloggaaja oli sen tehnyt 1. Adventin aikoihin ja se oli oikeasti iloinen yllätys. - Joulukuussa on kyllä tullut katseltua ja kuvattua muutakin, kuin konditorien ihania joululeivonnaisia lasin takaa. Päätin laittaa nyt muutaman taltioidun jouluisen otoksen esille.

   

Zürich on tunnelmallinen kesät talvet - ja hyvin Helsingin kaltainen kauniine rakennuksineen, puistoineen ja siltoineen. 

Päärautatieaseman suuresta hallista rakennetaan 'joulukylä' kolmeksi viikoksi. Sen kruunaa eittämättä suuri ja kaunismallinen kuusi, jonka oksia koristaa 5.000 kpl Swarovski Crystalsia luoden lumihiutaleista valoa kojujen ylle.

    

Maan Pääkaupungissa, Bernissä, on sielläkin aitoa tunnelmaa.

Samoin Baselin kauniilla joulutorilla.

Maan pienistä historiallisista kylistä ja kaupungeista ei tunnelmaa puutu. Niissä kokoonnutaan napostelemaan niitä 'paksuja' pipareita, paahdettuja kastanjoita - ja siemailemaan kuumaa, (glögi)maustettua punaviintä lämmikkeeksi !

Jääveistosten tekeminen näytti olevan monen kylän uusi teema tänä vuonna. Viime vuonna se oli puuveistokset. Muuten saksankielisille alueille on tyypillistä puunrungosta sahatut sakaratähdet. Niitä ovat pihat ja parvekkeet joka joulu täynnä.

Vaikka lunta on ollut minimaallisesti Alppeja alemmilla tasoilla ja aurinko on paistanut kauniin siniseltä talvitaivaalta, niin joulun tunnelmasta olen saanut kiinni viimeistään iltojen hämäryydessä, valojen sytyttyä - ja yön tunteina erilaisia piparkakkuja, glögikakkuja, jouluhalkoja ja kerrassaan hurmaavia piparkakkutaloja ihaillessani.....

Taidan olla epäreilu, mutta suomalaiset työt, käden taito viehättää kyllä eniten, vaikka muualtakin löytyy kaunista. Sama taitaa olla sen aidon tunnelman kanssa, kun on kerran syntynyt Joulupukin alkuperäiseen kotimaahan ja saanut lapsenakin joulupostia 'Korvatunturin ukilta', joissa on ollut Rudolf Koivun taidokasta joulua hauskasti ja iloisesti. Näitä mieleisiä muistoja ei maailman kansainväliset tavat, tunnelmat tai modernit uudet tuulet, ole pystyneet häivyttämään. On tietenkin hauska kokea, jotain uuttakin ja toki perehtyä lähiseutujen traditioihin, mutta se 'oikea' Joulupukki ja suomalainen joulu asuu lähtemättömästi sydämessä.

  

Joulupukin Pajakylä, onhan sekin nykyään moderni ja hyvin erilainen, kuin muistikuvissa se Napapiirin ensimmäinen retkeilymaja, jonka lähituntumassa joulupukki tapasi käyskennellä poronsa kanssa !

Ikuiseksi arvoitukseksi vain on jäänyt, miten kummassa hän saattoi muistaa aina nimeni - ja aivan oikein ?

nami-hiiri