Sää on ollut harvinaisen aurinkoinen ja tuulelta vapaa. Pieniä pilviä on vaellellut harvakseen ja hitaasti. Mittarissa oli +11°C ja vain yksi kuukausi jouluun. Pöydälläni palaa yksinäinen kruunukynttilä. Sen loistaessa soi taustalla hiljainen musiikki. Kauniita muistoja nousee mieleen.........Tämä joulu on elämäni ensimmäinen, jolloin ei paketeista löydy aitoa poronpaistia. Ensin ne tulivat tietenkin lapsuuden kotiini, myöhemmin omaan kotiini ja viime vuosina nykyiseen kotiini. Tiedän, etten tammikuussa saa nauttia poroskäristystä pottuvoilla ja puolukkasurvoksella. Ei lennä myöskään enää Oiva Toikan linnut pöydälleni. Vuosi loppuu ja uusi alkaa entisistä poiketen. Jotkut traditiot katoavat, mutta niiden muistot säilyvät. Niihin liittyy tuulihatut, muutama lätsähtänytkin !

Tuulihattu on yksi niistä harvoista leivonnaisista, joka syntyy hyvin yksinkertaisista aineksista. Mutta sen valmistus vaatii huolellisuutta. Valmistutuksen salat ja niksit on yksinkertaisesti tiedettävä, jotta leivonnaisessa asuisi se 'tuuli' vielä uunista ulos tullessaankin. Eli sen kypsyminen on arvioitava uunin ulkopuolelta, silmien avulla. On yksi hyvä syy puhdistaa uuninluukku huolella.

Tuulihattu on munavaahdon voimasta uunissa kohoava leivoksen perusta, jonka voi sitten täyttää suolaisella tai makealla, paksuhkolla tahnamaisella täytteellä. 

     

TUULIHATTU

2 dl vettä

100 g voita

1 1/2 dl vehnäjauhoja

3 kananmunaa

  • Kuumenna vesi ja rasva kattilassa kiehuvaksi. Lisää jauhot yhdellä kertaa ja sekoita koko ajan voimakkaasti puuhaarukalla, kunnes seos irtoaa kattilan reunoista. Anna levähtää 5 min.
  • Lisää jääkaappikylmät munat yksitellen vatkaimen avulla. Pursota leivinpaperin päälle pieniä palloja, sekä pitkänomaisia tuulihattuja. Useimmiten käytän kerran opittua tapaa ja nostan isoja tai pienempiä nokareita kahden lusikan avulla pellille.
  • Paistetaan uunin keskitasolla 200°C noin 20 min. Uunin luukkua ei pidä avata,  ei ainakaan paiston alkuvaiheessa ! Anna jäähtyä ja täytä. Koristele - nauti !

Mansikkamäen Eben ihana lintukoto (HS 19.11.2009/D/Ruoka

      

sopisi hyvin rakentaa isolle tarjottimelle  somisteeksi, näiden pienten tuulilintujen seuraan ! Piparilinnut olisivat ehdottomasti hauska lisä.

nami-hiiri