Pienet%20banaanipullat%20SLY34.jpg

 

Hiirenkolon kaapeissa on aina kaikkea, mutta ihan kaikkea ei ole tietenkään aina yhtäaikaa! Usein se ainoa vaikeus on vain siinä...mitä tehdä? SLY rinkeihin osallistumalla tämä pikku harmitus katoaa kummasti. Niin tänäänkin. Uuden HerkkuLEIVONTA lehden väliin sormi - ja se oli siinä.... 

 

BANAANIPULLA  HerkkuLEIVONTA  / 1/2016 / sivu 25   ( kananmunaton ! )

- saanti : 2 kpl 22 cm boston tai noin 20 kierrepullaa

 

Taikina:

3,5 dl maitoa kädenlämpöisenä

50 g tuorehiivaa

100 g voita sulatettuna

1/2 tl suolaa

1,5 dl sokeria

12 dl vehnä- tai spelttijauhoja

 

Täyte:

100 g pehmeää voita

2 dl fariinisokeria

0,5 dl vaahterasiirappia

4 tl kanelia

1 maustemitta suolaa

1 pss (70g) saksanpähkinärouhetta tai krokanttia*) 

1 pss (63g) vaniljakastikejauhetta

2 pienehköä kypsää banaania

 

Kuorrutus:

90 g voita huoneenlämpöisenä

3 3/4 dl tomusokeria

1 dl tuorejuustoa

1 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

 

Taikina:

Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja vaivaa taikinaa koneella 15 min hartiavoimalla tarvittava aika !

Anna taikinan levätä 30 min.

 

Täyte:

Tee taikinan levätessä täyte. Muussaa bananaanit haarukalla, saa jäädä sattumia ja sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään.

 

Leipominen:

Kumoa levännyt taikina jauhotetulle työtasolle ja jaa kahteen osaan.

Kauli kumpikin taikinapala ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Jaa täyte levyille ja levitä.

Rullaa  levyt tiiviksi rulliksi ja leikkaa kummastakin noin 10 siivua. 

Käännä siivuista taikinan päät pullien alle ja lado joko suoraan leivinpaperoidulle pellille pikkupulliksi tai irtopohjavuokaan (22cm) bostoniksi.

- Bostoneissa jätä siivujen väliin hieman rakoa kohoamista varten. - Kohota peitettyinä keksinkertaisiksi.

Paista pikkupullia 200°C noin 7-10 min ja bostoneita 175°C noin 25-30 min.

Anna jäähtyä.

 

Kuorrute:

Yhdistä kaikki ainekset ja vaahdota kuohkeaksi. Levitä jäähtyneiden pullien päälle.

 

Voi, miten pulla tuoksuikaan houkuttelevalle ja maistui hyvälle. Kuorrutteen hiiri jätti pois pikkupullien päältä. Saksanpähkinä rouhetta ei ollut ja keittiön ikkunan edessä kasvava suuri saksanpähkinäpuu oli alaston ja ukkosmyrskyn runtelema. Täytteeseen tuli 

paahdettua hasselpähkinä krokanttia.

 

nami-hiiri

 

Karamellisoidut pähkinät

 

Makean paahteisia pähkinöitä voi lisätä vaikka kakkuihin, pullaan, torttuihin, vanukkaisiin, mousseihin ja jäätelöön.

Karamellisoidun sokerin ja mantelin/pähkinän seosta kutsutaan krokantiksi ja nougat'ksi. Kun seos murskataan hienoksi, syntyy praliinia.

 

Praliini

480 g sokeria

1/2 sitruunanmehu

360 g mantelirouhetta tai -lastuja

tilkka vettä

 

Sekoita sokeri, sitruunanmehu ja tilkka vettä kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen kunnes sokeri sulaa. Vesitilkka helpottaa keittämistä mutta hidastaa prosessia, sillä veden on kiehuttava pois ennen kuin sokeri karamellisoituu.

Keitä seosta hiljalleen n. 15–20 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes se on vaalean meripihkan väristä. Lisää mantelit seokseen ja keitä hetki. Kaada sitten voideltuun vuokaan tai silikonimatolle ja anna jäähtyä. Tämä jäähtynyt massa on krokanttia.

Jauha krokantti myllyllä, monitoimikoneessa, morttelissa tai laita krokantti pussiin ja hakkaa muruksi lihanuijalla leikkuulaudalla. Syntynyt rouhe on praliinia. /  n-h