kastanjan%20suolapeti%2015.jpg

 

Mieltymys kastanjoihin ei ole alkanut nami-hiiren ulkomailla kulkiessa, vaan keskellä Suomen Helsinkiä. Kastanjoiden lämmin tuoksuu hurmaa missä vain. Niitä on ainakin yksi kojujen annos syötävä kadun vilinässä, vaikka sormia kuinka polttaisi ! - Tänä vuonna marketin kastanjat ovat suuria ja kiiltäväkuorisia, mutta pettymys piilee kuoria availlessa.  (Kuva on vanha - koska kourallinen suuria juuri uunissa paahtuneita kastanjoita oli syötäväksi kelpaamattomia.) Huomenna uusi yritys.!

 

Uunissa paahdetut kastanjat, 200°C / 20 min.

 

Valitse kaupassa/torilla napakoita yksilöitä, jotka eivät tunnu sormissa ontoilta, esim. 100 g per henkilö.

  • Tee  kotona suiponpään kuoreen X:n malliset viillot. Sahalaitainen veitsi on kätevin.
  • Isomman määrän voi paahtaa uunipellillä, pienemmän erän vaikka Pyrexin- kannessa, kuten nami-hiiri.
  •  
  • Asettele kastanjat uunipellille tai paistovuokaan siten, että viilletty puoli osoittaa ylöspäin. Suolapetiin hiiri on tottunut, mutta moni käyttää rypistettyä foliota ja aivan varmasti ne paahtuu ilman foliota, ilman suolaakin. Suolan voi käyttää uudelleen.
  •  
  • Paahda uunissa 200°C noin 20-25 minuuttia  kastanjoiden koosta riippuen eli kunnes kuoret ovat alkaneet reilusti aukeilla.
  •  
  • Kastanjat ovat kypsyttyään pehmeitä perunoiden tapaan, mutta makeita.  Kastanjoiden tuoksu keittiössä on vastustamaton. Varo innoissasi käräyttämästä niitä.
  •  
  • Ota kastanjat pois uunista ja kuori, kun  ovat jäähtyneet sen verran, että niitä pystyy sormin käsittelemään. Ohut sisempi kuori on mauton ja vaaraton, eikä se muuta kastanjan makua, jos jotain rippeitä sattuu jäämään.

 

VINKKI  Todellista eurooppalaista kaupunkitunnelmaa saat tarjoilemalla kastanjat paperipusseista !

 

nami-hiiri