Omenadonitsi%201%20.jpg

Ei lainkaan perinteinen donitsi. Vappu tunnetaan toki Euroopassakin, mutta ei tippaleipää, ei simaa. Rosetteja paistetaan erilaisiin juhliin. Raudat löytyvät tosin enää vain isoäitien kätköistä. Munkki ja munkkirinkilä eivät puutu leipomoiden listoilta, mutta ei niiden syömiseen mitään erikoispäivää tarvita.

Hiiri on lukenut miltei puhki jo saamansa Herkku LEIVONNAN alusta loppuun ja lopusta alkuun. Vappubrunssin minidonitsit houkuttelivat, jauhojakin oli, hilloa ja hiivaa.....mutta nami-hiiri päätti toisin. Ja teki helppoja helposti vuosia sitten hankkimallaan uunivuoalla.

Omenadonitsi%202.jpg

mm.%20n%C3%A4it%C3%A4%20aineksia%20.jpg

Tässä osa tarvittavista aineksista paistopellin kanssa. Hiiri laittoi vain sormisirottimella värisokeria ja nonparelleja. Siisti koristelu esim. dippaus sulaakseen on kuitenkin tarjoiltaessa parempi - tai sitten kokonaan ilman.

Omenadonitsit - Öpfel-Chüechli - Apple Cake

1 kananmuna eroteltuna

175 g maitoa

2 rkl kasvisöljyä

70 g vehnäjauhoja

15 g vaniljasokeria

1 hyppysellinen suolaa

1 pikkumitta leivinpulveria

8 paksua omenaviipaletta tai kuivattua omenarinkeliä

kaneli-sokeria maun mukaan

 

Esilämmitetty uuni 200°C, keskitaso 

Paistoaika: n. 20 minuuttia

Tarvitaan kevyesti voideltu rinkulapelti uunissa paistamiseen tai ohukaispannu levyllä paistamiseen.

 

Vispaa maito, öljy ja keltuainen. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja vispaa hyvin. Anna seoksen levätä 15 minuuttia. 

Vispaa sillä aikaa valkuainen vaahdoksi ja kääntele varovaisesti levänneen taikinan joukkoon.

Asettele omenasiivut omenapellin koloihin.

Kaada taikinaa koloihin niin että omenasiivut juuri ja juuri peittyvät.

Paista kullankeltaiseksi. Anna hieman jäähtyä ja sirottele kaneli-sokeria pintaan makusi mukaan!

 

Omena donitsit voi toki kastaa puolittain sulaan suklaaseenkin, niin siistimpi syödä käsin.

Rinkulat usein tarjotaan parittain jälkiruokana ohuen vaniljakastikkeen  tai jäätelön kera. 

nami-hiiri