Milloin nami-hiiri on kotosalla, niin jääkaapissa on ainakin valot, kun oven avaa. Perjantaina sen ovi oli valmiiksi auki ja valokin lomalla. Tänään kaikki on toisin. - Leivontafoorumin kesäkuun haaste oli tuunaus ja hiiri osteli tarvikkeita hieman sitä silmällä pitäen, vaikkei tarkoitus ollutkaan kisaan osallistuminen - ainoastaan blogipostaus aiheesta.. 

Lf%20kes%C3%A4kuu%20tuunaus%20kuva%201-n   

1 pkt  (500 g) kokojyvä, rukiinen hunajakakku
   100 g rapeaa lehtisalaattia
1 pkt (100 g) ilmakuivattua rasvatonta kinkkua
1 prk (150 g)  tuorevalmistettua selleri-ananassalaattia
1 prk Creme Fraichea
1 limetti
tuoreita, mustia kirsikoita
tuoretta Thai-basiliikaa
 

Iso%20leip%C3%A4%20unajakakku%20%20-norm

Hiiri söi hunajakakkua juuston kanssa, mutta tämä leipä syntyi myöhemmin kokeilukappaleena....

kuva%204-normal.jpg

Lf%20kes%C3%A4kuu%20tuunaus-normal.jpg

...ja tässä valmiit minit kuvattuna Lf haastetta varten. 

nami-hiiri


Rukiinen kanelinen Hollannin 'Hunajakakku', mutta rusinaton ! 

200 g ruisjauhoja
50 g vehnäjauhoja
50 g ruisleseitä 
150 g voita  
60 g karkeaksi raastettua appelsiinin kuorta
4 kananmunaa
150 g siirappia
100 g juoksevaa hunajaa
2 rkl tummaa sokeria 
( 2 rkl rommia) 
2 tl jauhettua kanelia ja ripaus muskottipähkinää (tai 3 tl piparkakkumaustetta)
2 tl leivinpulveria
vähän voita vuoan voiteluun
 
  • Vatkaa voi kuohkeaksi vaahdoksi, sekoita joukkoon munat yksi kerrallaan. 
  • Lisää siirappi, hunaja, sokeri, (rommi) ja kaneli (tai piparimausteet) 
  • Sekoita jauhot+ leivinjauhe keskenään ja lisää  erissä voi-muna-sokeriseokseen vatkaten sen verran että taikina tasoittuu. Lisää appelsiininkuoriraaste kevyesti sekoittaen. 
  • Voitele 25 cm pitkä  kakkuvuoka voilla, jauhota ja kaada seos vuokaan. Paista noin 60 minuuttia 160 asteessa. Tee tikkukoe ja jatka paistamista tarvittaessa.

Hunajakakun viipale 3+1 (4 pistettä) + hauskana lisänä 'kunniamaininta 

  • Ihanat suupalat, mahtavia suolaiseksi kahvin seuraan!
  • Tykkään kovasti suolaisen ja makean yhdistelmästä. Kauniita ja varmasti herkullisia. Jäi niukin naukin pisteiden ulkopuolelle, joten annan "kunniamaininnan".
  • Makoisan näköinen pikku tarjottava. Saakohan tuota hunajakakkua täältä Suomesta?
  • Toimii varmasti pienenä naposteluna. Ja tuo rukiinen hunajakakku ihan uusi tuttavuus. Täytyy varmaan maistaa.
  • Tosi kiva kun suolainen ohjekin mukana. Herkulliselta kuulostaa! Löytyisköhän tuota suomestakin 
  • Oikein houkuttelee. En syö kinkkua, mutta kuvitellen kylmäsavustettua härkää tilalle.
  • Todella kauniita pikku viipaleita. Sopisivat hyvin ihan juhlatarjottaviksikin. Tekisi mieli haukata noista parikin. Uusi tuttavuus tuo rukiinen hunajakakku. Kuulostaa tosi hyvältä!

Hiiri on tosi tyytyväinen saamaansa tulokseen. Nyt jäi askarruttamaan varmaankin, josko kakuksi mainittu tuote olisi kuin kahvikakku ja silloin aika 'outo lintu' kinkun kaveriksi.....Tästä on hyvä jatkaa jäätelökesää !


NIPPELIÄ:

Thai basilika (Ocimum basilicum) 

Intiasta kotoisisn oleva yksi maailman vanhimmista yrteistä. Yleisimmin sitä käytetään Thaimaassa. Lehdet ovat kirkkaan vihreät ja kestävät.

Maultaan thai-basilika on makean mausteinen, muistuttaa anista ja kanelia. Koska thai-basilikaa kestää kuumennuksen, sitä käytetään paljon nuudelikeitoissa ja erilaisissa kookosmaitopohjaisissa kastikkeissa. Maku sopii hyvin salaatteihin, liha- ja kanaruokiin.

Espanjalainen 14 kk ilmakuivattu vuoristokinkku 

kuuluu paikallisten asukkaiden päivittäiseen ruokavalioon. Aamulla kahvilat täyttyvät töihin kiirehtivistä asiakkaista, jotka haukkaavat kahvin kanssa punaisella kinkulla täytetyn sämpylän. Lounaalla sekä illallisella ateria aloitetaan lähes poikkeuksetta muutamalla kinkkuviipaleella. 

Mustan negra -possun salaisuus: Arvokkaimmat kaupoista löytyvät kinkut valmistetaan villisikaa muistuttavasta iberiansiasta. Espanjan arvostetuimman porsasrodun tunnistaa tummasta nahanväristä ja mustista sorkista. Nämä pata negra -porsaat laiduntavat vapaasti luonnossa ympäri vuoden ja herkuttelevat tammenterhoilla, milloin niiden aika on pudota puista …sikojen herkuksi !

Hollannin rukiinen Hunajakakku
 
on alunperin joulukakku, johon kuuluu myös rusinat. Tänään se ei ole tavallista pullaa juurikaan makeampi, mutta mausteisempi. Maistuva maku ja mukavan pehmeä kakun koostumus on tehnyt siitä ympärivuotisen viikonloppuleipomuksen, jota syödään aamiaisella, brunssilla, juustotarjottimella, iltapalana, maidon, kahvin tai teen kanssa..... Rusinoiden käyttö on vähentynyt ja piparkakkumausteistakin käytetään usein vain kanelia ripauksella muskottia. Rommista harvoin luovutaan Keski-Euroopassa! Jouluisin usein palataan perinteiseen, alkuperäiseen rusinalliseen maustereseptiin.