Kulta ja valkoinen oli iltapukujuhlien teemana eilen Välimerestä ylväästi nousevassa Monacon minivaltiossa. Vuosikymmenten odottelun jälkeen Ruhtinaskunta saa taas ikioman Ruhtinattaren. ’Satutarina’ täälläkin, kuten niin monessa Euroopan valtiossa viime aikoina. Ruhtinas Albert II  avioituu ihan tavallisen tytön kanssa. Tässä tarinassa voisi sanoa ’merenneidosta’ - taitavasta kilpauimarista -  kuoriutuneen kuivalla maalla monien ihailema muoti-ikoni. Hänestä on tullut nyt Ruhtinas Albertin rinnalle virallisesti Monacon Ruhtinatar, Charlene. 
 
 
Hiirenkolossa ollaan hengessä mukana ja nautitaan pientä kakkua. Koristelu on yksinkertainen – pakosta, sillä ruusujen tekemiseen päivät ovat olleet liian lämpimät. Siispä nonparelleista teemaan soveltuvaa väriä ja valkoisia vohvelikukkia kerman päälle. Tällä kertaa nami-hiiri nappasi kukan keskustat pois ja laittoi hieman nonparelleja tilalle.
 
 
Pieni erikoisuus kuitenkin piilee 9 cm korkeassa kakussa, mutta se näkyy vasta kakkua leikattaessa.
 
 
Kääretorttu on 'rullattu' vertikaalisesti! Tavallinen, se nami-hiiren pieni  kahden munan kääretorttupohja on leikattu paistamisen jälkeen kahtia. Kaistaleet on sivelty raikkaalla ’sitruunavaahdolla’ ja siivutettuja mansikoita aseteltu keskelle yhteen juoksevaan riviin.
 
 
Kaistale on sitten rullattu normaalisti ja toinen heti sen jatkoksi. 'Paketoitu' kylmään maustumaan yön yli. Aamulla koko rulla nostettu  varovaisesti pystyyn, päällystetty ja koristeltu.

KUVA
 
Vaatimattomat punavalkoiset ( värit horisontaalisesti 50/50 ) liput liehuvat saloissa. Ne eivät vaikuta mitenkään erityisen ruhtinaallisilta. Mutta turistin astellessa Monacon katuja varpaatkin aistivat maan erilaisuudesta. Maailman toiseksi pienin itsenäinen valtio on kuin ’satumaa’. 
 
KUVA
Merimuseon portti
 
Pienen ruhtinaskunnan rajanaapureita on kaksi, mahtava ja kaunis Välimeri, sekä  Ranska. Monacoa ei tule silti sekoittaa Ranskan valtioon, vaikka lähin lentokenttä sijaitseekin Nizzassa. Väkiluvultaan Monaco (30.600) on suunnilleen Savonlinnan luokkaa. Siellä puhutaan virallisena kielenä ranskaa ja paikallista monegasqueta, mutta englannilla ja italialla tulee hyvin ymmärretyksi ja saa mitä tilaa ! Maksut hoituvat Euroilla.
 
Monaco elää turismilla, sekä postimerkkiteollisuudella. Ylellisistä kaupoista löytyy kaikkea mitä muualtakin ja ihan samaan hintavaan hintaan. Monacoon kannattaa silti pistäytyä, vaikka vain ihaillakseen upeita maisemia ja nauttiakseen lempeästä säästä. Ne ovat ilmaista herkkua matkaajalle. Aurinkolasiensa takaa voi 'bonuksena' nähdä päivän aikana kymmenittäin kuuluisuuksia maan ainoan keskuksen, Monte Carlon kaduilla ja kahviloissa - tai sataman purjealuksilla lekottelemassa!
nami-hiiri