Mikä olisikaan sopivampi päivä kirjoitella kukista, jotka ’elävät’ kahvi- ja teekupeissa satumaisen kauniina. Tyyliä voisi verrata satukirjan keijujen kukkahameisiin, hattuihin...Sinne tänne Eurooppaa ovat ilmestyneet, etelä - afrikkalaisen  Kate Carlylen,  taidokkaasti valmistetut keramiikka-astiat. Yhden kupin valmistus kestää 15 päivää ja sitä on käsittellyt 15 eri käsiparia, ennen kuin se lähtee maailmaa valloittamaan. Muotoja ja värejä on lukuisia. Ne ovat aistikkaita jäljitelmiä luonnosta, elävästä kukkavärimaailmasta. Vaikka näiden astioiden kerrotaan kestävän uunin ja mikron kuumuudet, sekä konepesun tehokkaat aineet, niin raaskiiko niitä oikeasti keittiön mihinkään koneeseen laittaa. Noin kaunista ja hienoa työtä tulee tahto käsitellä ’silkkihansikkain’, kuten riisiposliinia tai Arabian vanhoja kullattuja astioita. Toki nami-hiiri on tietoinen kehityksestä, joka on tälläkin sektorilla kulkenut eteenpäin nykyajan vaatimukset huomioiden. Kaikkihan tapahtuu – ja ikävä kyllä halutaan tapahtuvan, nopealla napin painalluksella.  Nami-hiirestä ei ole vieläkään tullut 'vastarannankiiskeä' vaikkei haluakaan yksinomaan painella nappeja, vaan käyttää mieluummin käsiään - ja aikaansa.

  

Oli ilo huomata, että näitä ihania keramiikka-astioita saa myös Suomesta! Kulloon Kartanon sivuilta www.kullogard.fi löytyy muutakin tasokkuutta tarjoava verkkokauppa. Ja mikä parasta, palvelu on ystävällistä, joka on erityisesti nami-hiiren mieleen.

Juuri tämä, Kukkien ja Floorien päivä toukokuussa, oli aikoinaan suuri ylioppilaide yhteinen juhlapäivä. Helsingissä ylioppilaat kokoontuivat 1800-luvulla silloiselle Kumtähden kentälle, nykyiseen Kumpulaan. Erityisen merkityksen kokoontuminen sai 1848, jolloin tapahtumassa esitettiin J.L. Runebergin ja Fredrik Paciuksen 'Maamme' -laulu ensimmäisen kerran. Tilaisuudessa piti puheen Fredrik Cygnaeus. Koko tapahtumalla oli kauas kantoinen merkitys kansallisen heräämisen kannalta, joka johti lopulta vuonna 1917 Suomen itsenäistymiseen . 

Kukanpäivän merkitys opiskelijoiden juhlana on  luonnollisesti vähentynyt Vapun tultua ylioppilaiden huomattavimmaksi juhlapäiväksi. Vanhaa perinnettä on yritetty herätellä uudelleen henkiin, siksi  Maamme-laulun 150-vuotispäivänä, vuonna 1998 kukanpäivän kunniaksi toimeenpantiin yleinen liputus.

nami-hiiri